Zázvor je kvitnúca rastlina, ktorá pochádza z juhovýchodnej Ázie. Patrí medzi najzdravšie (a najchutnejšie) korenie na planéte. Má veľmi dlhú históriu používania v rôznych formách tradičnej a alternatívnej medicíny. Používa sa na podporu trávenia, zníženie nevoľnosti a pomáha v boji proti chrípke a nachladnutiu. Viac o účinkoch si povieme nižšie.

Jedinečná vôňa a chuť zázvoru pochádza z jeho prírodných olejov, z ktorých najdôležitejší je gingerol. Gingerol je hlavná bioaktívna zlúčenina v zázvore. Je zodpovedný za mnohé liečivé vlastnosti zázvoru.

 

Gingerol je teda hlavnou bioaktívnou zlúčeninou, ktorá sa v zázvore nachádza a je zodpovedná za množstvo liečebných vlastnosti koreňa tejto rastliny. Táto zlúčenina má na naše zdravie silné protizápalové a antioxidančné účinky.

Imunita
Je známe, že práve zázvor posilní Váš imunitný systém. Tlmí množenie baktérií a vírusov, čím sa uplatňuje v prevencii respiračných ochorení, nádchy a chrípky. Pikantná chuť zázvoru dokonale prehreje telo a pomôže aj pri liečbe ochorení bakteriálneho pôvodu, kam sa radí napr. angína.

Znižuje hladinu cukru v krvi a znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení
Zázvor obyčajný je dobrý ako účinná prevencia kardiovaskulárnych chorôb, pretože významne aktivuje naše srdce a cievy. Tlmí zrážanlivosť krvi, zlepšuje jej prietok a tým prispieva k ochrane srdcovo-cievneho systému.Jednou z hlavných výhod zázvoru sú jeho protizápalové vlastnosti. Obsiahnuté Gingeroly redukujú voľné radikály a dokážu potlačiť zápal. Výsledky výskumov naznačujú, že zázvor môže významne znížiť riziko niektorých druhov rakoviny, napr. rakoviny hrubého čreva. Lekárski experti tvrdia, že tí, ktorí konzumujú zázvor majú nižšiu hladinu črevných zápalov a zápalov v hrubom čreve. Ďalšie štúdie potvrdili pozitívne účinky pri rakovine pankreasu, vaječníkov a prsníka. Okrem toho môže znížiť aj zápaly v tele, zmierňovať priebeh osteoporózy, formy artritídy. Vynikajúce účinky má aj pri zápale ďasien.

Pomáha pri trávení
Ak máte pocit, že vám jedlo leží v žalúdku celé hodiny po jeho konzumácii, siahnite po zázvore. Zistilo sa, že 1,2 gramu zázvoru pred jedlom urýchlilo vyprázdnenie žalúdka o polovicu! Súčasne znižuje plynatosť žalúdka a zmierňuje napätie spôsobené nepríjemnými žalúdočnými plynmi. Má pozitívny vplyv na obnovu črevnej flóry a reguluje nepravidelnú stolicu. Bojuje proti žalúdočným baktériám, ktoré sú považované za zodpovedné za tvorbu žalúdočných vredov.

Tréning
Príjem zázvoru po tréningu ma pozitívny vplyv na uvoľnenie svalov po vyčerpávajúcom cvičení. Spolu s príjmom bielkovín, ktorý zostáva nevyhnutný pre rast a opravu svalov Vám zázvor pomôže zotaviť sa po ťažkom tréningu.

Pomáha udržiavať normálny stav kostí a kĺbov, pomáha pri liečbe osteoartrózy
Zázvor zvyšuje zdravie kostí a zmierňuje bolesti kĺbov spojené s artritídou. Kontrolovaná štúdia, ktorej sa zúčastnilo 247 pacientov s osteoartrózou kolena, potvrdila, že pacienti, ktorí pravidelne užívali výťažok z ďumbiera trpeli menšou bolesťou a potrebovali menej liekov proti bolesti

Tlmí nevoľnosti na začiatku tehotenstva  a nevoľnosti z cestovania
Analýza 12 štúdií, ktorých sa zúčastnilo 1 278 tehotných žien, potvrdila, že užívanie 1,1 – 1,5 gramu ďumbiera denne podstatne zmierňuje prejavy nevoľnosti. Patria medzi ne napríklad ranné nevoľnosti.  Odporúčame ale konzumáciu v tehotenstve konzultovať s vašim lekárom.  Býva vám v aute zle? Zázvor má proti kinetóze veľkú silu. Už mnohé roky sa používa aj ako liek na morskú chorobu.

Menštruačné bolesti
Zázvor zmierňuje príznaky ťažkej menštruačnej bolesti a kŕčov. Dámy, ak Vás trápia bolesti v tomto období, vyskúšajte zázvor v dňoch začiatku Vášho cyklu.

Žiarivý úsmev a svieži dych
Antibakteriálna sila zázvoru dokáže ozdraviť aj ústnu dutinu. Gingeroly zabraňujú rastu nebezpečných baktérií v ústach, ktoré spôsobujú paradentózu.

Ďalšie potvrdené účinky:

  • zázvor výrazne prispieva k očiste tela od škodlivých odpadových látok a toxínov
  • podporuje metabolizmus, je účinným pomocníkom pri chudnutí
  • zázvor znižuje LDL cholesterol
  • je účinným antioxidantom
  • je prevenciou proti chrípke, virózam a nachladnutiam
  • zlepšuje pamäť, znižuje riziko Alzheimerovej choroby
  • pomáha bojovať proti infekciám (spomaľuje množenie mnohých druhov baktérii)
  • znižuje stres, stimuluje bdelosť a zvyšuje energiu
  • je ideálny pre duševnú pohodu a relax.

Zdroje:
https://www.hindawi.com/journals/grp/2015/142979/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11710709/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3995184/
Publikácia: Zázrak jménem zázvor (2017) Autor: kolektív
https://veggymalta.com/10-health-benefits-ginger/
https://zdravie.cvicte.sk/zdravie-1/9-zdravotnych-vyhod-konzumacie-zazvoru
https://www.kompava.sk/zazvor-a-jeho-pozitivne-ucinky-na-nas-organizmus
https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-benefits-of-ginger#1.-Contains-gingerol,-which-has-powerful-medicinal-properties

Shopping cart1
Klasik 40ml
-
+
Medzisúčet
2,59 
Celkovo:
6,49 
Pokračovať v nákupe
1